FA Trophy prieview

Trophy is coming home?

Lørdag er det klart for andre runde i FA Trophy. The Cards møter lederlaget i Conference National på bortebane. Alt ligger til rette for en uforglemmelig day out da Woking eliminerer AFC Wimbledon fra FA Trophy i lørdagens lokaloppgjør.

Tre medlemmer tar turen over for å se kampen – hva med å slenge seg med på turen i siste liten?  

Først turinfo. Avgang Gardermoen 06:50, puben ved Surbiton Station 11:00, taxi til Kingsmeadow og kampstart 15:00 og så noen seierspils etter kampen. Overnatting i London til søndag, fly fra Gatwick 20:00. Fly kr 1100.- og hotell kr 400.- Påmelding snarest til Red.

Vi trodde dette var et lokaloppgjør av de virkelig store, all-ticket og alt som følger med. Men interessen for kampen har i hvert fall ikke tatt av ennå. Kanskje det har seg sånn at det er noen år siden at begge de to klubbene var store… og da er det dessverre Woking som ikke akkurat er noen mektig non-league klubb nå om dagen. Wimbledon leder Conference National, The Cards snubler rundt midt på tabellen i Conference South.

Wimbledon FC var selve oppskriften på den engelske drømmen. Klubben hadde spilt utenfor ligasystemet i alle sine 90 leveår da det endelig ble opprykk til The Football League Division 4 i 1977. Opprykk var det vel egentlig ikke, på den tiden (før 1986) måtte et flertall av ligaklubbene stemme for at nye klubber skulle komme med.

Klubben spilte fortsatt i den laveste divisjonen (nivå 4) ved sesongstart i august 1982. Men da begynte det virkelig å skje ting. For å gjøre en lang historie kort, da det var klart for sesongstart i august 1986 skulle Wimbledon Football Club debutere i den øverste divisjonen i det engelske ligasystemet. Det ble tap i første serierunde, noe som bekreftet samtlige eksperters spådommer om at The Wombles ville rykke rett ned igjen. I midten av september inntok The Dons som de også ble kalt tabelltoppen. Klubben som for ti år siden spilte i Southern League var nå best i England. Ligamesterskapet fant aldri veien til nedslitte Plough Lane i Sør-London. Men det gjorde derimot FA Cup pokalen da Liverpool sensasjonelt ble slått i finalen på Wembley mai 1988. Selv om pokalen havnet på Plough Lane var det ikke der hjemmekampene ble spilt, siden 1992 hadde Wimbledon leid seg inn på Selhurst Park som de delte med eierklubben Crystal Palace.

Wimbledon FC fra Isthmian League til Premier League

 

Klengenavnene Wombles og Dons ble i pressen etter hvert erstattet The Crazy Gang. Spillere som Dennis Wise, John Fashanu, Vinnie Jones og Lawrie Sanchez i kombinasjon med en halvgal libanesisk klubbeier (Sam Hammam) ga klubben sitt nye midlertidige kallenavn. The Crazy Gang spilte i den engelske toppdivisjonen til og med sesongen 1999/2000. Så skjedde tingene minst like raskt som under den utrolige oppturen på åttitallet. Før nedrykkssesongen hadde utenlandske investorer kjøpt 80% av Sam Hammams eierandeler i klubben, i løpet av nedrykkssesongen skviset de nye eierne Hammam ut av klubben og sparket manageren. Deretter solgte investorene klubben til et konsortium som ved sesongslutt 2000/2001 fikk gjennomslag for å flytte klubben 15 mil nordover til byen Milton Keynes. De utenlandske investorene het så vidt vi husker Bjørn Inge Gjelsten og Kjell Inge Røkke, og manageren de sparket het Egil Olsen. Til alt overmål klarte de to nordmennene å fremstille Sam Hammam, klubbens hjemkommune Merton og manglende lokalpatriotisme som årsakene til at klubben ble solgt og flyttet. Blant annet var det visstnok umulig å finne en bane klubben kunne bruke som hjemmebane eller et sted å bygge en ny bane. Egil Drillo Olsen er nok ikke helt enig i denne offisielle versjonen fra Røkke og Gjelsten. Drillo snakker som vanlig rett fra levre: ”Hadde ikke Røkke skvisa ut Sam Hammam hadde ikke jeg fått sparken i Wimbledon. Og med Sam i klubben hadde Wimbledon aldri rykket ned – noen gang

The National Hockey Arena i Milton Keynes ble klubbens hjemmebane ved sesongstart 2003/2004 og denne sesongen ble også den siste sesongen Wimbledon Football Club eksisterte. 114 år med fotballhistorie ble kastet på dynga da klubben MK Dons ble stiftet i 2004. Ikke helt på dynga forresten, i tillegg til å rappe klubben og ligaplassen fra nærmiljøet og supporterne i Sør-London forsøkte MK Dons å stjele med seg klubbhistorien i tillegg. Men en lang og hard kamp for Wimbledon supporterne ble kåret med seier i august 2007. Da kjørte en fullastet varebil med politieskorte fra Milton Keynes til Merton i Sør-London. Lasten var pokaler, papirer, gamle drakter og andre klenodier fra 114 år med Wimbledon Football Club.

Plough Lane i 1999 (ja, det er en hest midt i bildet)

 

Wimbledon ble nærmest husket som en klubb uten supportere og nesten uten publikum. Vel, det er en sannhet med modifikasjoner. En løgn er det vel faktisk. De siste ti årene på Plough Lane lå snittet på drøyt 8 000, noe særlig høyere kunne det nesten ikke bli med en kapasitet på ca 13 000 og en sving til bortesupporterne. På Selhurst Park steg tilskuersnittet javnt og trutt med snaut 19 000 som toppnotering i sesongen 1998/99. Da flytteplanene ble kjent igangsatte supporterklubbene en boikottaksjon, noe som sørget for at tilskuertallene sank drastisk og lå på ca 3 000 da klubben ble nedlagt.

Supporterne, som i følge Røkke og Gjelsten knapt nok fantes, stiftet i 2002 AFC Wimbledon. Klubben startet i The Combined Conties League ( ”9. divisjon”) og har siden første kamp spilt på The Fans’ Stadium. Det som var umulig for Røkke og Gjelsten (finne en hjemmebane) klarte altså supporterne selv på to måneder. Riktig nok ligger arenaen i nabokommunen Kingston (og dermed i Surrey) og ble kjøpt av konkursrammede Kingstonian FC noen uker før de fikk omorganisert til en ”supporter eid” klubb. Banen brukes også av ”nye” Kingstonian og heter da Kingsmeadow som den alltid har gjort. Pr i dag leder AFC Wimbledon altså Conference National og har gode muligheter til å rykke opp til The Football League – altså det samme som gode gamle Wimbledon FC gjorde i 1977.

Vi har selvfølgelig all mulig sympati for AFC Wimbledon og ikke minst stor respekt for måten supporterne har stått frem og gitt nærmiljøet og seg selv en ny klubb etter at to nordmenn drepte den forrige. Men til helga glemmer vi dette for en dag eller to, nå skal Wombles ut av FA Trophy da Woking FC marsjerer videre mot Wembley. Muligens vil det norske flagget vårt vil tirre enkelte av hjemmesupporterne, Røkke og Gjelsten har ikke akkurat heltestatus der i gården.  AFC Wimbledon har 3 389 tilskuere i snitt denne sesongen (Woking rett over 1 000). Kapasiteten er på 4 722, hvor mange kommer det på lørdag mon tro? Tja, vi tipper på 2 677 hvorav 467 i bortesvingen som har en kapasitet på 900. Skal du se kampen koster det £12 for en sittebillett og £10 for en ståplass. Skal du se MK Dons koster det mellom £33 og £27 og hvis du mot formodning skal se Arsenal må du betale £64 for en billett oppe i svingen og opp til £96 for en langsidebillett.

 

Da avslutter vi med å si Mot den moderne fotballen og gi deg hele oppsettet for lørdagens kamper i FA Trophy:

Gateshead or Southport 15:00Hampton & Richmond Borough

Boston United 15:00Gloucester City

AFC Wimbledon 15:00Woking

Droylsden 15:00Ebbsfleet United

Chasetown 15:00Grimsby Town

Alfreton Town 15:00Cambridge United

Ashford Town (Middx) 15:00Dartford

Luton Town 15:00Uxbridge

Darlington 15:00Bath City

Mansfield Town 15:00Newport County

Blyth Spartans AFC 15:00Altrincham

Dorchester Town 15:00Eastbourne Borough

Guiseley AFC 15:00Stalybridge Celtic

Eastleigh 15:00Worcester City

Salisbury City 15:00Wrexham

AFC Telford United 15:00Rushden & Diamonds or Eastwood Town

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: