Dagen vi aldri glemmer

Lørdag 5. januar 1991. Stedet er The Hawthorns, en sliten engelsk fotballarena i utkanten av Birmingham. Klokka nærmer seg fire på ettermiddagen engelsk tid. En av de største bombene i FA Cupens 136-årige historie er i ferd med å detonere. Hjemmelaget West Bromwich Albion FC i sine mørkeblå og hvite drakter spiller på nivå 2 i det engelske seriesystemet og leder som forventet 1-0 mot et non-league lag med røde drakter ingen har hørt om. Laget i de røde draktene heter Woking FC og spiller på nivå 6 i seriesystemet. Når klokka er kvart over fire har alle hørt om laget med de røde draktene. Engelske aviser vier i den påfølgende uka mer spalteplass til Tim Buzaglo og Geoff Chapple enn de gjør til Paul Gasgoine, Lady Diana, Ian Stuart og Winston Curchill tilsammen. Buzaglo scoret et vaskeekte hattrick på under kvarteret. Chapple ble den i særklasse mest profilerte non-league manageren det neste decenniet. Samme kveld, lørdag 5. januar 1991, ble Woking FC Supporters Club of Norway stiftet.

Tim Buzaglo er altså mannen du kan takke for denne supporterklubben. Buzza ble født i 1961 på Gibraltar. Han hadde allerede rukket å gjøre unna en lovende cricketkarriere, han representerte Gibraltar i bl.a World Cup, da han 26 år gammel ble hentet inn fra den lokal klubben Guildford City Weysiders (og spill i det som tilsvarer 12. divisjon etter god gammeldags tellemåte) i forkant av sesongen 1986/87. I Weysiders hadde han bøtta inn goaler i hue og ræva før han endelig ble oppdaget og dette fortsatte han med i Woking. Debutsesongen resulterte i opprykk til Isthmian League Division 1 og med sine 34 mål kan man si at Buzaglo var sterkt delaktig i det. Dette var i begynnelsen av Chapple æraen og etter tre sesonger i Division 1 (nivå 7) rykket The Cards videre opp til nest høyeste non-league nivå. Isthmian League Premier Division var et fint sted i to sesonger før opprykket til Conference var et faktum i 1992 (nivå 5 – hvor klubben har spilt siden).

Buzza ble ikke med opp i Conference. Han hadde rundet tretti og verken kroppen eller motivasjonen var bra nok for å kunne prestere jevnt godt på dette nivået. Til tross for en del skadeproblemer spilte Buzaglo 224 kamper for Woking i sine snaut fem sesonger i klubben. Med sine 151 mål for The Cards vil han alltid bli husket som en legende i Surrey, også om han ”bare” hadde scoret 148 mål. Men de tre siste på The Hawhtorns for at navnet Tim Buzaglo og Woking for alltid har skrevet seg inn i FA Cupens historie. Gjør et søk på nettet hvis du er tvil om at det stemmer. Etter suksessen i Woking ble det tilbake til kameratene i Weysiders for Buzza sin del. Til sammen 478 kamper har det blitt for Weysiders, de 708 ballene han har sendt inn i nettmaskene bak motstanderens keeper gir et snitt på 1,48 mål pr kamp. Greit nok, selv om bare 538 av dem (inkludert 71 hat trick) har vært for A-laget hvor han spilte sin siste kamp i 1997. Han har for øvrig ikke lagt opp ennå. Denne sesongen spilte han flere kamper for klubbens tredjelag, både som spiss og keeper.

Tilbake til 1991 og cupbomben. Woking hadde faktisk slått ut tre lag i divisjonen over (Conference) seg før bomben smalt mot West Brom. Tredje runde i FA Cupen var klubbrekord og attpåtil ble den forbedret med fjerde runde med en gang. Da Everton ble trukket ut av hatten utspant det seg elleville jubelscener i baren på Kingfield. Det ble en minneverdig dag for det drøyt ti tusen Woking supporterne som tok turen nordover til Merseyside. Riktig nok skal det ikke stikkes under en stol at de nok hadde husket kampen ennå bedre dersom Tim Buzaglo hadde satt sin kjempesjanse på overtid. Men vi vil alltid elske denne Cricketspilleren fra Gibraltar uansett.

I denne videoen får du se tre av de mest berømte målene i FA Cupens historie. 

.

Vi anbefaler også å ta en titt på høydepunktene fra FA Cupkampene mot Millwall i 1996. Klikk her for å gjennoppleve den utrolige stemningen fra Kingfield og The New Den.

6 Responses to Dagen vi aldri glemmer

  1. Stian Bøe sier:

    Søren heller, den kampen hadde jeg helt glemt!

  2. Red sier:

    Det har ikke Brian Talbot. 4-2 and you lost your job…

  3. […] Dagen vi aldri glemmer […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: