Om Woking F.C.

 

wokingfc_shield.gif

Woking Football Club 

Kingfield Sports Ground

Woking, Surrey GU22 9AA, England

Telefon: +44 1483 772470     Telefaks: +44 1483 729230

Hjemmeside: www.wokingfc.co.uk  

.

Stiftet: 1889.

Tilskuerkapasitet: 6 036 (2 500 seter).

Tilskuerrekord: 6 064 (Coventry FA Cup 1997).

Klengenavn: The Cardinals / The Cards.

Manager: Gary Hill.

.

 Æresbevisninger:

FA Cup fjerde runde 1991.

FA Amateur Cup vinnere 1958.  

FA Trophy vinnere 1994, 1995, 1997. Runners up 2006.  

Football Conference runners up 1995, 1996.  

Isthmian League vinnere 1992, runners up 1957.

Conference League Cup vinnere 2005.  

Surrey Sr Cup 1913, 27, 56, 57, 72, 91, 94, 96, 2000, 04, 12, 14

Vauxhall Charity Shield vinnere 1995.

Kortfattet historie:

 
Kingfield

Kingfield i gamle dager

Woking er en liten engelsk by som ligger i grevskapet Surrey sørvest for London. Fra London tar det en snau halvtime med tog fra Waterloo, fra Heathrow går det tre direktebusser i timen. Spør du noen av de cirka 100 000 innbyggerne hva byen er kjent for vil de sannsynligvis svare H.G. Well’s berømte science ficton novelle «The War of the Worlds» (Kloodenes Krig) hvor handlingen utspant seg i og rundt Woking. Muligens også at den kjente engelske rock/punk musikeren Paul Weller kommer fra byen. Plusser du på med at landets første krematorium og landets første moske begge ble anlagt  i Woking samt at byen i dag er en søvnig middelsklasseforstad til London vet du alt du trenger å vite. Det du trenger å oppleve er byens fotballag og deres hjemmebane Kingfield Sports Ground.

.

Woking Football Club ble stiftet i 1889 og debuterte i West Surrey League et par år senere. To decennier senere, i 1911, fikk Woking innvilget medlemskap i Isthmian League som var en av landets beste amatørserier. I sin første sesong i den nye ligaen kom Woking på 6. plass, og det skulle vise seg at denne sesongen ble starten på et langt og lykkelig opphold i Isthmian League.

Mortimore hever pokalen på Wembley

Første kamp på Kingfield Sports Ground ble spilt i august 1922 (bildet over er fra 1940) og Kingfield har vært klubbens hjemmebane siden den gang. Selv om klubben ble omtalt i alle de store engelske avisene da de møtte Bolton i FA Cupen i 1908, regnes slutten av femtitallet som klubbens første storhetstid. Med 363 kamper og 250 mål var Charlie Mortimore den store spilleren som ledet an da laget vant Surrey Senior Cup to ganger. Tabelltoppen i Isthmian Premier ble også inntatt flere ganger, dog aldri ved sesongslutt.  I 1958 kom det store høydepunktet i denne epoken, klubbens første kamp på Wembley. I finalen i FA Amateur Cup ble Ilford slått 3-0 foran hele 77 000 tilskuere, det til tross for at kampen ble sendt direkte på BBC. Bildet viserMortimore som hever pokalen på Wembley.

De neste tyve årene kan beskrives som en litt slakk nedoverbakke for klubben fra Surrey, dog ispedd noen oppturer som for eksempel uavgjort mot Swansea i FA Cupen i 1979 og sesongen etter nådde man helt frem til semifinalen av FA Trophy, arvtageren etter nedlagte FA Amateur Cup. I serien spilte Woking i Isthmian Premier, toppdivisjonen i Isthmian League

Goodison Park

som var en av landets to-tre beste serier utenfor The Football League, helt fra debuten i 1911 og frem til klubbens første nedrykk i 1983.   Det nedrykket ble etterfulgt av enda et nedrykk noen år senere. Noen få år før hundreårsjubileet skulle feires befant Woking seg på et historisk lavt sportslig nivå. Da Geoff Chapple, merk deg navnet, ledet laget i sin første kamp som manager i 1984 var det 81 tilskuere på Kingfield. Woking befant seg i Isthmian League Divisjon 2 South, nivå åtte i det engelske seriesystemet.

Men på slutten av åttitallet og starten av nittitallet herjet opprykksfeberen i Surrey. Ikke nok med det, sannelig herjet ikke cupfeberen også. Chapple tok klubben tilbake hvor den hørte hjemme, og enda litt lenger. Gjensyn med Isthmian Premier ble det i 1990, og året etter satte Woking seg virkelig på kartet da West Bromwich Albion ble slått 4-2 på bortebane i FA Cupens tredje runde. Tim Buzaglo var den store helten med sitt hattrick i denne legendariske kampen på The Hawthorns, en kamp som figurerer på alle topp ti overraskelseslister (giant-killings) lister som finnes. Klikk på linken for å gjenoppleve denne fantastiske ettermiddagen i utkanten av Birmingham.

Buzaglo var den ledende spilleren på denne tiden og skåret ikke mindre enn 151 mål på sine 244 kamper for klubben. Fjerde runde i FA Cupen ble det altså i 1991 og der ventet Everton på Goodison Park, en kamp de stolte non-league gutta til slutt tapte 1-0 foran 34 000 tilskuere.

Året etter var det farvel til Isthmian League da opprykket til Conference National og nivå fem i seriesystemet ble feiret på et sandtak av en fotballbane på bortebane mot Windsor & Eton. Det skulle vise seg å bli hele atten sesonger på rad i Conference National (nivå 5 i det engelske seriesystemet), og dermed ble Woking den klubben med flest sesonger på rad i Conference. På nittitallet flørtet klubben heftig med den kvinnelige greske opprykksguden, men det ble med to andreplasser i 1995 og 1996 – klubbens to beste serieplasseringer i løpet av sine 122 leveår.

Uavgjort mot Coventry

Cupfotball og Woking var synonymt med hverandre på 90-tallet. Barnet, West Brom, Cambridge og Millwall ble slått ut og Hereford, Brighton og Coventry holdt til uavgjort av non-league laget Woking i FA Cupen. Omkampen hjemme mot Coventry i 1998 kunne blitt en kamp for historiebøkene på lik linje med WBA kampen syv år tidligere. Et rekordstort hjemmepublikum på Kingfield så Woking presse The Sky Blues fra Premier League hardere og hardere jo lenger ut i kampen man kom. Ti minutter før full tid ble kampen avgjort til gjestenes fordel da en Woking forsvarer kontant satte ballen i eget nett. Bildet viser forsiden på supporterklubbens medlemsblad før kampen mot Coventry.

To andreplasser ble altså klubbens beste plasseringer i Conference. Riktig nok har målsettingen alltid vært å ta et farvel med Conference National, men det gikk nok ikke helt som planlagt da klubben endelig gjorde det etter 2008/2009 sesongen. Da rykket nemlig Woking ned til nivå seks og Conference South.

FA Trophy ble hentet hjem til Kingfield tre ganger i denne glamorøse cupperioden på nittitallet. De tre finalene – i 1994, 1995 og 1997 – ble alle spilt på Wembley, med andre ord kan The Cardinals også smykke seg med å være ubeseiret på Wembley.

Nedrykksspøkelset innhentet oss til slutt

Den siste finalen i 1997 ble managerlegenden Geoff Chapple’s siste kamp som manager i Woking (dog hadde han et lite vellykket comeback fire år senere). For de uvitende kan det Chapple gjorde med Woking best sammenliknes med hva Bill Shankly utrettet med Liverpool. Siden den gang har status stort sett vært nedre halvdel av tabellen, før det altså ble nedrykk våren 2009. Men Kingfield tilfredsstiller kravene for spill i The Football League og det er dit klubben vil. For øyeblikket virker ikke det særlig realistisk da den lokale mangemillionæren og tidligere klubbeieren Chris Ingram har snørt igjen pengesekken, finanskrisen stoppet en planlagte byggingen av et leilighetskompleks på Kingfield og for å gjøre det hele komplett rykket klubben ned til Conference South etter sytten strake sesonger på øverste non-league nivå. De to forrige setningene ble skrevet for et halvt år siden og siden den gang har Ingram snørt opp pengesekken igjen, i motsatt fall ville klubben ha vært konkurs.

Men Woking Football Club kommer verken til å lide en stille død eller forbli i glemselen. Om ti år er dagens tilskuertall på tredoblet til seks tusen på hjemmekampene og den stolte fotballklubben fra Surrey spiller endelig i The Football League. Bare vent og se..

Status pr 2015 er at Woking F.C. er tilbake i The National League (nivå 5) etter en gjestevisitt på tre sesonger i divisjonen under.

På bildet under overrekker supporterklubbens ubestridte leder en oppmerksomhet til legenden over alle legender i Woking Football Club, Geoffrey Chapple. Anledningen er supporterklubbens jubileumstur til Woking i februar 2009.

 

 

BFG + RS

Levende legende (han til høyre)

One Response to Om Woking F.C.

  1. mojtaba sier:

    Ære til dere som støtter deres lag til og med der de befinner seg.
    hilsen,

    Mojtaba, Everton supporter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: